Nasveti za varčno pranje perila

Za čisto perilo in višje prihranke ob vsakem polnjenju pralnega stroja

Vsak teden na svetu pere približno 840 milijonov pralnih strojev. Gore perila čakajo, da napolnimo enega, dva ali morda kar pet pranj. Se tudi vi sprašujete, kako bi lahko pri tem varčevali?

V času rasti cen energentov v nebo, ki jim sledi draginja na vseh področjih, je pomembno razmisliti, kje v gospodinjstvu najti bližnjice, da na računu ostane nekaj več denarja za družino. S premišljenim ravnanjem lahko že ob pranju perila bistveno prihranimo.

Perite v hladni vodi

Pranje v hladni (oziroma hladnejši) vodi je prvi korak na poti do nižjih stroškov pranja perila. Pralni stroj namreč največ energije porabi za segrevanje vode. Če temperaturo pranja znižamo za 10 °C, se to pozna na našem računu in posledično v denarnici.

Staro prepričanje, da moramo perilo prati pri 40 °C, bolj umazane kose, kot so brisače, posteljnina in spodnje perilo, pa celo prekuhavati pri 90 °C, ne velja več. Novi pralni praški so zasnovani tako, da odlično učinkujejo tudi v hladni vodi. Izberite kakovostni detergent, kot so kapsule Ariel Mountain Spring, in poskusite. Pranje pri 30 °C ali celo 20 °C zadostuje za brezhibno čisto in dišeče vsakdanje perilo. Ko želite perilo dodatno razkužiti, pa izberite daljše pranje pri 60 °C. To je namreč temperatura, ki uniči večino bakterij, virusov in gliv. Temperature ni treba nastaviti višje.

Tehnologija Ariel Purenzyme

Pralni praški Ariel vsebujejo inovativno tehnologijo Purenzyme, ki učinkovito odstranjuje madeže in vonj s tekstila že pri nizki temperaturi. Izjemno močna formula hitro odstrani tudi najtrdovratnejše madeže, encimi pa se po pranju v vodi razgradijo na neškodljive snovi.

Ne pretiravajte s pralnim praškom (in mehčalcem)

Pri zelo umazanem perilu nas hitro zamika, da bi posodico pralnega stroja napolnili z detergentom. Nikar! Preberite navodila na embalaži in detergent dozirajte v skladu z njimi. Glede na količino perila, koliko je to umazano in trdoto vode včasih zadostuje že pol zamaška pralnega sredstva. Za zelo umazano perilo pa sta dovolj dva zamaška – kar je običajno tretjina posodice in ne cela.

Čudovita rešitev pri doziranju so kapsule za strojno pranje perila. Ena sama kapsula Ariel zadostuje za učinkovito pranje polnega stroja perila. Vstavite jo v boben, ob tem pa ne razmišljajte, ali bo detergenta dovolj za popoln rezultat.

Podobna velja glede mehčalca. Nove tehnologije prinašajo kakovostno mehčanje in intenzivne vonje že ob mali količini. Če boste pretiravali, se morda mehčalec ne bo dobro izpral in bo na vaših tkaninah pustil rahlo lepljiv sloj. Za dolgotrajnejši vonj dodajte raje ob vsakem pranju še perlice za odišavljanje perila.

Pravilno napolnite stroj

Naj se vam s pranjem ne mudi – počakajte, da imate dovolj perila za poln stroj. Včasih je res priročno, da v stroj vržemo le en ali dva kosa perila, vendar s tem potrošimo toliko električne energije kot s pranjem celotnega stroja.

Za pranje manj občutljivega perila stroj napolnite do polne kapacitete, za občutljivo perilo do polovice bobna, za pranje zelo občutljivega perila pa napolnite le tretjino stroja. Tako boste ohranili lepa oblačila, obenem pa optimalno izkoristili vsako pranje.

Med posameznimi pranji si pomagajte tako, da kos oblačila, ki ni umazan, osvežite na svežem zraku ali s parnim ročnim osvežilcem tkanin.

Izberite detergent, ki ohrani oblačila kot nova

Prihranite z racionalnim kupovanjem oblačil. Raje izberite manj kosov oblačil iz kakovostnih materialov ter pri pranju uporabite negovalne detergente. S pravo kombinacijo nežnega, a učinkovitega detergenta, nizkih temperatur in premišljeno izbiro programa za pranje, bodo vaša oblačila videti kot nova tudi po več pranjih.

Izbrani izdelki, ki jim lahko zaupate

Copyright © 2022, Skupina Orbico.
Vse pravice pridržane